Over TaloArt

Mijn naam is Marita Talo. Mijn bedrijf, TaloArt, is een veelzijdig schilderbedrijf gespecialiseerd in restauratie en conservatie. Van oorsprong kom ik uit Finland: daar heb ik onder andere de opleiding ’Meester-restaurateur in oppervlaktebehandeling’ gevolgd waardoor ik - gecombineerd met praktische projecten in Finland en Nederland - ruime ervaring heb in het vakkundig restaureren, conserveren en verfraaien van restauratieobjecten.
Mijn specialisatie hierin is restauratie en renovatie van houten huizen uit de verschillende eeuwen. Ik hou bij voorkeur vast aan het principe om zoveel mogelijk de traditionele constructiewijzen te hanteren door oude technieken en materialen te gebruiken. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om nieuwe materialen te omarmen als het ten goede komt aan het verlengen van de levensduur van het object. Door luchtvervuiling en klimaatverandering zijn deze aanpassingen soms nodig waardoor de onderhoudsfrequentie minder wordt.

Het is belangrijk om oude huizen te behouden en waar nodig deze huizen weer in hun oude glorie te herstellen en aan te passen zodat ze ook in de toekomst waarde en bestaansrecht blijven houden. Eenvoudig historisch onderzoek kan deel uitmaken van ’het verhaal’ van het huis zodat de relatie tussen huis en bewoner nog hechter wordt.

Ik heb een enorme passie en toewijding op mijn vakgebieden: restauratie en conservatie, buiten- en binnenschilderwerk, bewerken van meubels, muur- en portretschilderingen, behangen, tegelen... Een groot deel van mijn vaardigheden en afgeronde projecten zijn te zien en te lezen op deze website.

Opleidingen

- Meester in restauratie schilderwerk en andere oppervlakte behandelingen

- Restauratie schilder

- Restauratie timmerman

- Professional huisbouwer

- Tegelzetter en prof. waterisolatie diploma 

Dit allemaal in Finland gedaan jaren 2004-2006

Premies

Medaille en studentenbeurs gekregen omdat ik de eerste persoon in de wereld was met drie professionele diploma's, afgerond binnen anderhalf jaar.

Mijn verhaal

Fijn dat je op mijn website kijkt! Als je geïnteresseerd bent wil ik je hieronder een inkijkje in mijn leven geven.

Ik ben geboren in Finland, het land waar vrouwen ’hun mannetje’ staan. Op mijn 18de heb ik mijn gymnasiumdiploma gehaald met kunstvakken en talen als specialisme. Gelijk tijd ben ik afstudeerd als hairdesigner uit privee kapperschool in Tampere. Ik had paar jaar hard gewerkt ook als eigen ondernemer tot dat ik naar Brazilië vertrokken ben voor mijn eerste grote avontuur. Ik heb daar met eigen ogen gezien wat de impact van houtkap op het regenwoud was: the smoke, alles vernietigend voor flora en fauna. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt.Toen werd ik gebeten door een vlieg; reisvlieg. ;) Enigste medicatie voor deze gewaarlijke ziekte is gewoon blijven reizen tot jij de rust kan vinden.

Uiteindelijk heb ik eigen kapperzaak verkocht en vertrokken naar België om vrijwilligerswerk te doen. Ik heb daar Lipizzaner’s getraind. Paarden zijn nog steeds een grote passie van mij en ik ben dol trots eigenaar van paar prachtige hengsten.

Jamaica

Vervolgens ben ik voor anderhalf jaar vertrokken naar Jamaica , vluchten voor Millenium, zoeken non-materiaal leven, leren leven zonder tijd, stress en agenda, met een woord: surviving. Ik heb mijn levenles gehad; er is niemand te vertrouwen: blue-eyed blondy omgedraaied naar ”raggamaffie”. weten wat het is slagstoffer van racisme te zijn. Leven extreme goed, extreme slecht, don’t worry, be happy! Geleerd respecteren simple dingen zo als: stroom, warme water, echte vriendchap, sosialisme en eigen grenzen.

Italië

Na deze Milleniumvlucht heb ik In Italië deelgenomen aan een vrijwilligersproject bij het Mammola Kunstmuseum en gewerkt in het WWF natuurpark Ghirardi dei Oasi in Borgo val Di Taro (Parma) dat ligt op een prachtige plek op de bergen. Ik heb daar posters getekend voor verschillende WWF natuurparken, observaties en zorg van wilde dieren verricht, de boerderij (foresteria) opgeknapt, etc. Ook het verwijderen van glas, metaal en ander vuil uit bosjes hoorde tot mijn taken want hier kunnen de dieren zich aan verwonden. Vanaf deze plek heb ik werk gevonden in een park met bedreigde diersoorten, zoals Siberische tijgers en andere grote felines. In 2017 ben ik terug geweest in het dierenpark en ’mijn’ tijger, Xiper, herkende mij nog, na 20 jaar! Dat was een hele bijzondere ervaring. In die tijd heb ik veel gereisd binnen Italië en krijg ik meer en meer interesse voor oude prachtige gebouwen en de sfeer van honderden jaren oude dorpjes.

Frankrijk

Anderhalf jaar later was het tijd opnieuw te verhuizen en uit te kijken naar nieuwe uitdagingen in Frankrijk om aan bouwprojecten te werken en exclusieve sauna’s te bouwen. Regelmatig moest ik de projecten van mijn baas (met alcoholproblemen) overnemen en afmaken. Hier heb ik veel van geleerd en bovenal: ik had zo de mogelijkheid om restauratiewerk te doen!
In Italië en Frankrijk is mijn liefde voor oude gebouwen en architectuur gegroeid en het zaadje voor restauratie- en schilderwerk geplant.

Portugal

Vervolgens heb ik ook een tijdje in Portugal gewoond. Ik heb daar eerst bij een grote paardenfokkerij gewerkt. De eigenaar was een Franse diplomaat en ik woonde in zijn villa. Zijn vrouw maakte prachtige decoratieve schilderwerken en dit fascineerde me, maar geen mogelijkheden betaalbaar cursussen te vinden. Het werd mij steeds duidelijker wat mijn richting moest worden!

Opleiding in Finland

No cure- no stop yet, zo volgende etap was Lissabon, hier heb ik eerst nog even in een Ierse pub en in een superhippe kapsalon gewerkt en daarna ben ik terug gegaan naar Finland om een hoog aangeschreven restauratieopleiding te volgen. Deze opleiding bestond nog maar net en ik had precies genoeg bouwervaring om te mogen starten als leerling-restaurateur.
De opleiding was op projectbasis in samenwerking met de EU, de gemeente en diverse scholen die verschillende specialismen konden aanbieden. Binnen één jaar had ik mijn ’triple’ diploma op zak: Professioleel Huizenbouwer (inclusief tegelwerk en diploma ’waterisolatie’ bvb), Restauratietimmerman (-vrouw in mijn geval ;-) en Restauratieschilder.

Samen met een architect heb ik een restauratieproject geleid en tot een goed eind gebracht, hier heb ik een medaille en bonus voor gekregen.

Na deze studie ben ik verder gegaan en heb de opleiding ’Meester in Restauratie’ afgerond. Ik had al besloten in Nederland te gaan wonen en heb hier toen werkervaring opgedaan op restauratiegebied en in Finland nog een paar maanden een opleiding gevolgd. Toen moest ik kiezen. Wat wordt het: de richting timmeren of schilderen? Uiteindelijk heb ik voor schilderen gekozen omdat ik hier nog meer uitdaging in zag.

Tijdens deze opleidingen hadden wij twee mooie projecten in handen: we mochten een oud pand in slechte conditie van begin tot eind restaureren en conserveren. Dit hield in dat we onderzoek mochten doen, een planning maken, samenwerken met andere partijen, de hele uitvoering ter hand nemen. Met vier andere medestudenten studeerde ik voor dit meestersdiploma. We hadden 15 leerling-studenten onder ons die de gezel-opleiding deden. Ik vond en vind het erg leuk om mijn passie en kennis van mijn vakgebied over te brengen op de aankomende generaties dus ik genoot volop.
Het was een strenge opleiding: uiteindelijk bleek ik de enige die het diploma heeft gehaald. Op dat moment was ik de 2de restauratiemeesterschilder in Finland.

Nederland

In Nederland ben ik gestart bij een timmerbedrijf in Kimswerd en heb daar gewerkt aan de verbouwing en renovatie van zijn eigen boerderij, omgebouwd naar vier appartementen en een woning met grote werkplaats. Daar mocht ik ook houtimitaties doen. Fijn, de routine zat nog in mijn handen! Dit smaakte naar meer en daarom ben ik in 2008 mijn eigen bedrijf, TaloArt, gestart. Tegelijkertijd heb ik eerst nog voor diverse (bouw)bedrijven in Overrijssel gewerkt.

Bij die bedrijven heb ik een paar leuke restaurtatieprojecten uitgevoerd maar het viel mij op dat er bij de meeste bedrijven heel weinig verstand was van vakkundige restauratie, duurzaamheid, materiaalgebruik, etc. Ook de regelgeving op restauratiegebied in Nederland vond ik erg onduidelijk en heel lokaal en persoonsgebonden vergeleken met Finland. Zo heeft Finland hele strenge regels voor alle gebouwen ouder dan 100 jaar. Een kitspuit is in Finland bij restauratiewerk ook streng verboden maar in Nederland doen ze daar niet zo moeilijk over.

Ik streef ernaar om bij restauratie- en schilderwerk duurzaam, secuur en vakkundig werk af te leveren. Oude boerderijen vind ik het leukste basiswerk maar ook kleuren veranderen binnenshuis, meubels opknappen, muurschilderingen maken, decoratief stucwerk verzorgen en in opdracht portretschilderingen van mens en dier maken. Erg leuk om te doen en waarom zou ik altijd moeten kiezen? De kennis en ervaring op elk vakgebied versterken elkaar juist en de afwisseling vind ik heerlijk.

Nieuwe gebouwen een oude look geven of oude gebouwen terugbrengen in originele stijl zijn leuke uitdagingen. Ik gebruik zoveel mogelijk duurzame, ecologische en traditionele producten en kan cliënten advies geven voor de beste en voordeligste opties.

Hergebruik van voorwerpen

In de Amazone, in Italië en op mijn huwelijksreis naar de Malediven in 2017 (waar ik geregeld plastic van het strand heb geraapt) heb ik de desastreuze gevolgen van menselijk handelen voor de natuur gezien en daarom ben ik groot voorstander van hergebruik van voorwerpen en materialen. Het maakt creatief en is bovendien kostenbesparend, voor de natuur maar ook voor de opdrachtgever.

Mijn motto

Blijf ontdekken en evalueren, loop met tijd mee maar respecteer het oude en leer van de geschiedenis en tot het eind: doe niet moeilijk als het makkelijker kan.

Masonry Gorssel 2019

3 jaar geleden

| Update : 2 jaar geleden

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean tincidunt consectetur mollis. Proin nec elementum dui.

Lees verder